top of page
  • _

Visogen en antikratervloeistofVisogen en kraters, is daar iets aan te doen? Het klinkt eng, maar gelukkig, het heeft niets te maken met uw of mijn uiterlijk. We hebben het niet over een grijsgrauw ziekelijk oog of putjes in de huid door acne. Het gaat om een siliconenbesmetting. 'Bah, dat klinkt nog viezer!', zegt u? Dat valt mee.


Het zit zo: ik had kozijn en deur van mijn nieuwe badkamer geschilderd. Maar het geschilderde oppervlak vertoonde kuren. Er ontstonden blaasjes. Geen luchtbellen (dat euvel ken ik ook), maar plekken waar de verf 'wegtrok'.


Hoera voor internet: even googelen leverde de volgende informatie op:


'[...] heeft de schilder ook het tijdens het schilderen soms last van siliconenbesmetting op het oppervlak dat hij appliceert. Dit is te zien aan kraters, welke (!!!, zie mijn vorige blog) ontstaan in de net aangebrachte verf. We noemen dit ‘visogen’. De kraters ontstaan plaatselijk wanneer met de kwast over of langs recent aangebrachte siliconenkit wordt geschilderd. In dat geval kan een antikratervloeistof aan de verf worden toegevoegd. Deze toevoeging verandert de oppervlaktespanning van de verf, waardoor deze niet meer ‘kratert’ op of langs de kit.'


(bron:www.schildersvak.nl/vraagbaak)


En hoera voor De Eclips in Assen, die nog een paar druppels antikratervloeistof voor mij had. Ik ga weer visoogvrij en kraterloos over straat!


0 views0 comments

Recent Posts

See All

Het valt mij op dat mensen vaak 'welke' schrijven in plaats van 'die' of 'dat', omdat ze denken dat dat meer indruk maakt en professioneler staat: "Wij plaatsen de zonnepanelen welke het beste bij uw

bottom of page